20 april 2012

Beskrivning - Mobilfodral klämbörs

Många har frågat hur jag gör mina mobilfodral med klämspänne eller som det heter flexispänne. Så här följer min beskrivning, lycka till!

'
 Vi börjar med det färdiga resultatet.

 Delarna som behövs är:
1 * yttertyg
2 * tyg runt spännena (de långsmala)
1 * foder
2 * innertyg (hälften så långt som yttertyget + sömsmån)

Först syr jag ihop kortsidorna tyget som ska vara runt spännena till rundlar, den översta visar hur den är ihopsydd och den understa hur den ser ut när den sys fast. 

Sedan syr jag ihop alla delar med varandra i sömmen som är mellan spännet och "påsen". Alla tyger ligger på varandra, underst ligger fodret sedan tyget runt spännet (vikt som på bilden ovan), sedan yttertyget och överst fodret. En raksöm från ena sidan till den andra.

Så här ser det ut när båda sidorna är ihop sydda. Fodret ligger under yttertyget, flärparna som står upp ska vara runt spännena 

Här ligger fodralet dubbelt, fodret är på vänster sida och yttertyget (och fodret) är på höger sida. När den ligger så här syr jag ihop långsidorna. 

Sedan vänder jag fodralet så att det ligger ut och in, nu syr jag ihop botten med overlocken. Om man inte har overlock går det givetvis bra med vanlig symaskin. Sedan vänder jag fodralet rätt och sätter i flexispännet.

Den här beskrivningen förutsätter att tyget är mönstrat så att det kan vara åt båda håll, om det inte kan det måste man dela på yttertyget och fodret.


5 kommentarer:

 1. Åh, vilken bra beskrivning! Måste testa, fick ihop mitt, men kändes inte direkt som om det var på det smidigaste sättet... :P

  SvaraRadera
 2. Toppen, jag har köpt såna spännen och haft dem liggande nu ett tag! Jag förstod ingenting (haha) men det ger sig nog när jag sitter med tyget. Har du inget mellanlägg till någon av delarna? Samt, sömmen till rundlarna som ska vara runt spännet, den har du vikt så den ligger i mitten inåt?

  SvaraRadera
 3. Åh så fina små fodral du gör! Så inspirerad jag blev här på din blogg :) Var ifrån beställer du dessa flexispännen? Tack för titten :D

  SvaraRadera
 4. Suss: det som jag kallar för foder är mjukt mellanlägg. Skarven på rundlarna har jag mitt under.

  Hanni: Spännen finns på etsy.com

  SvaraRadera
 5. Tusen tack för en superbra tutorial! Jag sydde 10 st fodral på kort tid efter din tutorial, var supersmidigt!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...